Hvilke elbiler kan lade med hva?

elbiler i salg
Vi har lagd en oversikt over hvilken ladeeffekt dagens elbiler kan benytte, samt hvilke ladekontakter de kan bruke. Vi ber umiddelbart om tilgivelse hvis vi har bomma på noe. Det kan skje. Men da må du gi oss beskjed, så korrigerer vi fortløpende. Til slutt når alle har bidratt, blir det perfekt. Spredningen i ladefart (effekt) og ladetyper er økende. Fra kun å ha sakteste normallading (10A) fra husholdningskontakt og CHAdeMO hurtiglading, ser vi at det begynner å oppstå varianter mellom disse hastighetene. Ladepunkt med 16A kan dessuten utnyttes for litt raskere lading hvis den nye elbilkontakten (Type 2) er i bruk. I tillegg har vi fått Combo (CCS) hurtiglading, og Tesla har kommet med sin egen superlading som de kaller det. Her har vi skrevet mer om ladefart

Hvor fort ladinga foregår fra et AC-ladeuttak, avhenger av kapasiteten til laderen i elbilen. Merk at det for enkelte modeller leveres kraftigere ladere som tilleggsutstyr, sjekk fotnotene. Elbiler kan lade på AC-uttak med høyere tilgjengelig effekt enn de kan benytte. F.eks. kan en Nissan LEAF lade fra et uttak med 22 kW, men får maksimalt 6,6 kW fra det. I tabellen har vi markert etter den maksimale effekten de kan trekke.

For DC-lading er laderen integrert i ladepunktet. Hastigheten bestemmes av hva den maksimale effekten til ladepunktet er, samt hvor høye strømstyrker batteriene er i stand til å ta imot. F.eks. vil de i kulde være mindre mottagelig for høye effekter, mer å lese om det her.

Kontakter er type plugg på ladekabelen som følger med elbilen, den enden som skal plugges inn mot strømnettet. For AC-lading er det mulighet for flere varianter på de fleste bilene, også uavhengig av hva som er type kontakt på bilen. Alle billeverandører i Norge bør nå sørge for å levere elbilene med kabler både for Schuko (vanlig husholdningskontakt) og den nye elbilkontakten (Type 2). Her kan du lese mer om kontakter for elbiler.

For DC-lading sitter pluggen på kabelen som er fastmontert på ladestasjonen. Type DC-lading angir da hvilken plugg som kan benyttes: CHAdeMO, Combo eller Teslas egen.