Hjemmeladestasjon elbil

Er du eier av en elbil, er det viktig å tenke gjennom hvor stort behovet ditt for lading er. Faste kjørelengder, avstander og daglig bruk vil i stor grad være avgjørende for ditt valg av ladeløsning. Har du behov for å lade bilen hjemme, er det viktig at du etablerer en god og trygg løsning for ladingen. Med en egen hjemmeladestasjon har du en fleksibel, sikker og effektiv løsning. Vi bidrar gjerne med kompetente og trygge råd.
 

God og sikker veiledning for ladeløsninger og hjemmeladestasjon

Vi hjelper deg med å avdekke behovet ditt og finne ladeløsninger som tilfredsstiller kravene til sikker lading av din elbil. Alle Sønnicos avdelinger har spesialister på elbil-lading, og vi hjelper deg gjerne med kvalifisert veiledning i forbindelse med en hjemmeladestasjon. Kontakt oss her.
 

Hjemmeladestasjon eller vanlig stikkontakt?

Fortsatt er det mange som lader elbilen fra vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med elbilen som standard. Ved bruk av stikkontakt for fast lading av elbil er det krav om jordfeilbryter type B og maks 10A sikring på dedikert kurs. Med lading fra en vanlig stikkontakt er det også en viss risiko for at sikringen ryker eller slår ut, og at elbilen din ikke er fulladet når du står opp om morgenen.

En hjemmeladestasjon er sikrere og gir en mer effektiv lading. Vi hjelper deg å velge en trygg, sikker og robust hjemmeladestasjon til elbilen din. Det stilles krav til å installere en dedikert strømkurs i sikringsskapet til en hjemmeladestasjon. Dette bidrar til at ladingen blir tryggere – uten at den forstyrrer resten av det elektriske anlegget ditt. En hjemmeladestasjon er beregnet på å levere høy effekt gjennom flere timer hver dag, i motsetning til en vanlig stikkontakt som ikke er konstruert for å tåle en så stor belastning over lengre tid.


Mer effektiv lading av elbil med hjemmeladestasjon

Vårt beste råd – og varmeste anbefaling – er å få installert hjemmeladestasjon der du lader til daglig. Dette er både for effektivitetens skyld, og av sikkerhetsmessige grunner. For å slippe å ta ut ladekabel fra bilen og koble til og fra hver morgen, er det også langt enklere og mer praktisk med en hjemmeladestasjon med fastmontert kabel.
 
En hjemmeladestasjon gir også mulighet for raskere lading og er en mer robust og langt sikrere løsning enn en vanlig stikkontakt. Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til maks 2,5 kW (10A), kan man med en hjemmeladestasjon lade opptil 22 kW.


Tryggere med egen hjemmeladestasjon

En hjemmeladestasjon er sikrere fordi vanlige stikkontakter ikke er laget for å tåle høy belastning over lang tid. En hjemmeladestasjon fra Sønnico oppfyller forskriftene for lading av elkjøretøy. Stasjonen får en egen kurs, riktig sikring, jordfeilvern type B og DC-beskyttelse. En hjemmeladestasjon gir også beskjed om eventuelle feil, og stopper strømtilførselen når elbilen er fulladet.
 
Hjemmeladestasjon er installasjonspliktig – noe som betyr at du trenger hjelp av en elektriker for å få den installert. Sønnico har elektrikere over hele landet med høy kompetanse på installasjon av hjemmeladestasjon.
Send oss en forespørsel eller be om pristilbud.


Bor du i et borettslag eller sameie?

Fellesløsninger i borettslag og sameier byr kan by på særlige utfordringer. Her er det viktig med en utjevning av effekten, slik at belastningen fordeles. Det finnes smarte systemer som hindrer at anlegget overbelastes når flere skal lade samtidig.

Dersom du bor i et borettslag eller sameie, kan du lese mer om våre løsninger for lading av elbil her. Det kan være et godt utgangspunkt for et forslag eller en presentasjon for styret i ditt borettslag eller sameie.
 

Nyttig å vite om hjemmeladestasjon

Å lade elbilen via en vanlig stikkontakt frarådes av ekspertene, og uansett kan du ifølge reglene bare gjøre det som en nødløsning.

Dermed er en lovlig kontakt eller en fast montert hjemmeladestasjon alternativene, med mindre du er så heldig å bo i et borettslag eller sameie som har felles ladeopplegg i garasjeanlegget.

For de som som nettopp har skiftet ut bensin eller diesel med strøm, kan mange av begrepene som brukes være en liten utfordring. Om du planlegger hjemmelading, kommer du garantert borti en del ord og uttrykk som kan virke fremmede. Men det er ikke nødvendigvis så komplisert som det kan virke som.

Det finnes tre ulike måter å normallade elbilen på: Mode 1, Mode 2 og Mode 3. I tillegg finnes to støpseltyper med noen variasjoner i bil-enden: Type 1 og Type 2.

Når ladestasjonen skal installeres, kan du også møte begreper som enfase, trefase og betegnelser på ulike typer strømnett i distriktet der du bor. Du vil sannsynligvis også bli konfrontert med kilowatt, ampere og volt når en hjemmeladestasjon skal tilpasses bruk, hjem og lommebok. Vi gir deg derfor en liten oversikt med forklaringer.
 

De vanskelige ordene i forbindelse med hjemmeladestasjon

Watt (W): Effekt fra lader til bil. En kilowatt (kW) er tusen watt
Ampere (A): Strøm fra lader til bil. Begrenset av sikring til 10A (hus), 16A (spesialkontakt) og oppover til 32A for ladestasjon hjemme
Volt (V): Elektrisk spenning. I hus 230 volt. Kan utvides til 400 volt via transformator.

Type 1: Støpsel for lading på vanlig husstrøm, maks 7,4kW
Type 2: Støpsel for høyeffekt-lading, maks 22kW

Mode 1: Lading med standard strømkabel
Mode 2: Lading med styringsboks («kladd») på kabelen
Mode 3: Lading fra ladestasjon med innebygd styringsboks
Mode 4: Lading med likestrøm direkte til batteri (raskest)

Enfase: Lading med to ledere (både for Type 1 og Type 2)
Trefase: Lading med tre ledere (bare for Type 2)
 

I Norge har vi tre typer nett: IT, TN og TT 

Det er bare TN-nett som gir mulighet for såkalt 3-fase direkte. Både IT (det mest vanlige) og TT (stort sett på Sørlandet) krever ekstra transformator for å få 3-fase, og dermed kraftigere lading.

Vi anbefaler alle som har elbil eller ladbar hybrid å investere i en skikkelig hjemmeladestasjon som på fagspråket blir kalt «Mode 3 Type 2». Dette er dagens optimale løsning for de fleste når det gjelder hjemmelading.
 

Mange fordeler ved hjemmeladestasjon

Bortsett fra at du reduserer faren for brann, har også en hjemmeladestasjon i garasjen eller på veggen fordeler i praktisk bruk.

De sentrale faktorene er sikkerhet og effektivitet. En hjemmeladestasjon med Type 2-kontakt er svært sikker.

I tillegg gir en slik hjemmeladestasjon mulighet til å lade raskere enn med «gammeldags» utstyr og jordet stikkontakt. Bruker du for eksempel 32 A kan det skape skjevspenninger i nettet. Dette ansvaret ligger hos deg selv, og i verste fall kan du bli pålagt å demontere utstyret.
Med hjemmeladestasjon kan du i løpet av et par ettermiddagstimer få ladet elbilen til rekkevidden du trenger til kjøring på kvelden. Elektrikeren vet hva som er den beste løsningen rent strømmessig i forhold til hjemmeladestasjon. 
Kontakt oss
Relaterte artikler
sonnico-5660

Spar strøm

I Sønnico er vi opptatt av miljø. Vi har tro på at våre bidrag til å skape mer energieffektive bygg og boliger er viktige, og at våre løsninger vil gi våre kunder en bedre hverdag og lavere strømregninger. 

Spar strøm

I Sønnico er vi opptatt av miljø. Vi har tro på at våre bidrag til å skape mer energieffektive bygg og boliger er viktige, og at våre løsninger vil gi våre kunder en bedre hverdag og lavere strømregninger. 
Spar strøm
sonnico-5970

Smart hus

Sønnico kan levere et smarthus som gir deg høyere komfort, økt sikkerhet og lavere energiforbruk.

Smart hus

Sønnico kan levere et smarthus som gir deg høyere komfort, økt sikkerhet og lavere energiforbruk.
Smarthus
sonnico-5548

Elektriker

Når du trenger en elektriker, så er Sønnico et trygt valg for deg og arbeidet du skal ha utført i din bolig. Vi og våre elektrikere følger alle de etablerte standardene, lovene og forskriftene i faget

Elektriker

Når du trenger en elektriker, så er Sønnico et trygt valg for deg og arbeidet du skal ha utført i din bolig. Vi og våre elektrikere følger alle de etablerte standardene, lovene og forskriftene i faget
Elektriker privat